Torcik makowo - serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa serowa:
Twaróg przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać miękkie masło, żółtka cukier z cukrem waniliowym i dokładnie zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatne wymieszać.
2.Masa makowa:
Mak,najlepiej dzień wcześniej chwilę pogotować, odsączyć z wody i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Jajka z cukrem ubić dodać mąkę z proszkiem i aromat migdałowy. Wymieszać delikatnie z makiem.
3.Dno tortownicy ( 22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Do tortownicy wkładać na zmianę masę serową i makową.
4.Piec ok 60 min w temp 180 *C Po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Zimny torcik dowolnie udekorować
Porady
Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło, przykryć papierem do pieczenia.
Komentarze