Torcik makowo - serowy

4.5 (176 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Nie jest to makowiec, nie jest to sernik. Jest to pyszne ciasto makowo- serowe

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Masa serowa:
    400 g twarogu
    4 jajka
    150 g cukru
    100 g masła
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy

    Masa makowa:
    150 g maku
    2 jajka
    120 g cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    kilka kropel aromatu migdałowego
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Torcik makowo - serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa serowa:
    Twaróg przekręcić przez maszynkę 2 razy. Dodać miękkie masło, żółtka cukier z cukrem waniliowym i dokładnie zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatne wymieszać.
  • 2. Masa makowa:
    Mak,najlepiej dzień wcześniej chwilę pogotować, odsączyć z wody i 2 razy przepuścić przez maszynkę. Jajka z cukrem ubić dodać mąkę z proszkiem i aromat migdałowy. Wymieszać delikatnie z makiem.
  • 3. Dno tortownicy ( 22 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Do tortownicy wkładać na zmianę masę serową i makową.
  • 4. Piec ok 60 min w temp 180 *C Po upieczeniu zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Zimny torcik dowolnie udekorować

Porady

Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło, przykryć papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować