Placek makowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Margarynę utrzeć z cukrem, gdy masa będzie pulchna dodajemy po jednym jajku i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 190 stopni 10 min. Gdy ciasto urośnie i się zarumieni wyciągamy z piekarnika.
Mak:
Mak wcześniej parzymy. Wsypujemy mak do wrzątku i gotujemy ok 30-40 min na wolnym ogniu. Odcedzamy dobrze na sicie i mielimy 2-3 razy.
Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony mak oraz olejek migdałowy i orzechy pokrojone drobniutko.
Ser:
Ser mielimy trzy razy (możemy użyć również gotowego zmielonego sera). Białka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Ucieramy nadal dodając ser oraz na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do sera. Delikatnie mieszamy. Do sera możemy dodać rodzynki. Rodzynki sparzamy we wrzątku. Po odcedzeniu z wody lekko obtaczamy w mące i dodajemy do masy serowej.
Na upieczone wcześniej ciasto wykładamy mak, później ser. Pieczemy godzinę w 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze