Placek makowo-serowy

4.47 (152 ocen)

Placek makowo-serowy

Składniki:

  • Ciasto:
    10 dkg margaryny
    10 dkg cukru
    20 dkg mąki
    2 jaja
    1 płaska łyżka proszku do pieczenia

    Mak:
    30 dkg maku
    15 dkg cukru
    2 jaja
    polowa olejku migdałowego
    garść orzechów

    Ser:
    70-80 dkg sera białego
    25 dkg cukru
    12 dkg margaryny
    6 jaj
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    garść rodzynek
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek makowo-serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Margarynę utrzeć z cukrem, gdy masa będzie pulchna dodajemy po jednym jajku i ciągle ucieramy. Na koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy 190 stopni 10 min. Gdy ciasto urośnie i się zarumieni wyciągamy z piekarnika.

    Mak:
    Mak wcześniej parzymy. Wsypujemy mak do wrzątku i gotujemy ok 30-40 min na wolnym ogniu. Odcedzamy dobrze na sicie i mielimy 2-3 razy.

    Jaja ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony mak oraz olejek migdałowy i orzechy pokrojone drobniutko.

    Ser:
    Ser mielimy trzy razy (możemy użyć również gotowego zmielonego sera). Białka oddzielamy od białek. Margarynę ucieramy z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku. Ucieramy nadal dodając ser oraz na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli i dodajemy do sera. Delikatnie mieszamy. Do sera możemy dodać rodzynki. Rodzynki sparzamy we wrzątku. Po odcedzeniu z wody lekko obtaczamy w mące i dodajemy do masy serowej.

    Na upieczone wcześniej ciasto wykładamy mak, później ser. Pieczemy godzinę w 180 stopni. Po upieczeniu zostawiamy sernik w piekarniku do całkowitego wystygnięcia. Dekorujemy rozpuszczoną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować