TORCIK GABRYSI

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ten tort moja mama robiła zawsze w moje urodziny. Jest najsmaczniejszy na świecie. Teraz ja go zmodyfikowałam delikatnie i upiekłam na pierwsze urodziny córki.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka tortowa przesiana: 1 szklanka
    - mąka ziemniaczania: 1 łyżka
    - olej: 6 łyżek
    - jaja: 6 sztuk
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - cukier puder: 1 szklanka

    - orzechy drobno posiekane: 1 szklanka
    - mleko: 1 szklanka
    - brzoskwinie: 1 puszka
    - wiśnie drylowane z kompotu słoik: 1 szklanka
    - śmietana 36%: 500 mililitrów
    - śmietanfix: 8 sztuk
    - cukier puder: 5 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Torcik gabrysi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubij żółtka z cukrem. Masa powinna być gęsta.
  • 2. Wymieszaj mąkę ziemniaczaną z mąką tortową i proszkiem do pieczenia.
  • 3. Dodawaj kolejno łyżeczkę oleju i trochę mąki do masy żółtkowej. Aż do uzyskania jednolitej masy.
  • 4. Ubij białka i dodaj delikatnie mieszając do masy.
  • 5. piec w 130 stopniach
  • 6. Po wyjęciu biszkoptu postaw go na drewnianej desce lub blacie.
    Po ostygnięciu przekrój biszkopt na 4 blaty.
  • 7. Orzechy zagotuj w mleku.
  • 8. Ubij śmietanę ze śmietanfixem i cukrem pudrem.
  • 9. Każdy blat smaruj śmietaną z obu stron. Na dolny blat ułóż orzechy. Następna warstwa to wiśnie, a ostatnia to brzoskwinie.
  • Tort w kształcie księżniczki 10. Jeżeli tort ma być w kształcie księżniczki to należy upiec biszkopt w dwóch formach do babki. Jednej większej, a drugiej mniejszej. Warstwy należy powtórzyć w obu biszkoptach w podanej kolejności.
    Przybrać dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować