1.Sporządzamy krem budyniowy . 3 szklanki mleka , 1/2 szklanka cukru i masło zagotować, Do gotującej masy dodać dokładnie wymieszane 1 szklankę mleka 1 szklankę mąki krupczatki , 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu aż powstanie masa budyniowa. lekko przestudzić.
2.Sporządzamy masę toffi. 1/2 litra śmietany kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki nadal ubijać . 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić 1/5 szklance gorącej wody . Gdy żelatyna zacznie robić się lekko galerowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi .
3.sporządzamy masę z bitej śmietany : 1/2 litra kremówki ubić . Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać . 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić 1/5 szklance gorącej wody . Gdy żelatyna zacznie robić się lekko galerowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą śmietanową.
4.Na blaszce 20 x 35cm ułożyć warstwę herbatników . Na niej włożyć masę budyniową , następnie wkładamy krakersy i czekamy aż wystygnie całkowicie . po wystygnięciu na krakersy wlewamy masę toffi , przykrywamy ją krakersami i wkładamy masę z bitej śmietany wkładamy do lodówki na 24 godziny przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekolada.
Kolejne warstwy ciasta:
-herbatniki
- masa budyniowa
-krakersy
-krem toffi
-krakersy
-masa z bitej śmietany
-starta czekolada
Uwaga; Ciasto to należy przygotować 24 godziny przed podaniem . Dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję.
Komentarze