Toffi

4.5 (195 ocen)

  • 2 godz.

To ciasto smakuje mojej całej rodzinie i robi zawsze furorę .

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1.5 paczki krakersów
    3 paczki herbatników
    1 litr mleka
    1/2 szklanki cukru
    4 żółtka
    1 masło
    1 szklanka mąki krupczatki
    2 łyżki maki ziemniaczanej
    1 puszka gotowego kremu toffi(korówkowego)
    1 litr śmietany
    2 łyżeczki żelatyny(niekoniecznie ja dodałam by lepiej się kroiło)
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki cukru pudru
    pół tabliczki gorzkiej czekolady

Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery

Toffi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sporządzamy krem budyniowy . 3 szklanki mleka , 1/2 szklanka cukru i masło zagotować, Do gotującej masy dodać dokładnie wymieszane 1 szklankę mleka 1 szklankę mąki krupczatki , 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka. Mieszając gotować wszystko na małym ogniu aż powstanie masa budyniowa. lekko przestudzić.
  • 2. Sporządzamy masę toffi. 1/2 litra śmietany kremówki ubić. Stopniowo dodawać zimną masę toffi z puszki nadal ubijać . 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić 1/5 szklance gorącej wody . Gdy żelatyna zacznie robić się lekko galerowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą toffi .
  • 3. sporządzamy masę z bitej śmietany : 1/2 litra kremówki ubić . Dodać cukier puder i waniliowy, nadal ubijać . 1 łyżeczkę żelatyny rozpuścić 1/5 szklance gorącej wody . Gdy żelatyna zacznie robić się lekko galerowata szybko zmiksować z przyrządzoną masą śmietanową.
  • 4. Na blaszce 20 x 35cm ułożyć warstwę herbatników . Na niej włożyć masę budyniową , następnie wkładamy krakersy i czekamy aż wystygnie całkowicie . po wystygnięciu na krakersy wlewamy masę toffi , przykrywamy ją krakersami i wkładamy masę z bitej śmietany wkładamy do lodówki na 24 godziny przed podaniem posypujemy tartą gorzką czekolada.
    Kolejne warstwy ciasta:
    -herbatniki
    - masa budyniowa
    -krakersy
    -krem toffi
    -krakersy
    -masa z bitej śmietany
    -starta czekolada
    Uwaga; Ciasto to należy przygotować 24 godziny przed podaniem . Dopiero wtedy uzyskuje odpowiednią konsystencję.

Porady

Zamiast herbatników można upiec biszkopt .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować