Tiramisu brzoskwiniowe

0 (0 ocen)

  • 45 min

pyszny, rozpływający się w ustach deser mmm...

  • 45 min

Składniki:

  • paczka okrągłych biszkoptów
    paczka biszkoptów podłużnych (użyłam Paryskich o smaku morelowym - z Biedronki)
    puszka brzoskwiń w zalewie
    kakao do posypania, ewentualnie tarta czekolada

    masa z mascarpone i żółtkami:
    300g serka mascarpone
    5 żółtek
    5łyżek cukru

    masa ze śmietanka i serkiem:
    200ml śmietanki 30%
    200g serka mascarpone
    3 białka
    3 łyżki cukru
    2 łyżeczki żelatyny + wrzątek

    wywar kawowy do namoczenia biszkoptów:
    1,5łyżki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki cukru
    30ml wódki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu brzoskwiniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tiramisu2 1. tortownicę wykładamy folią, dookoła pionowo układamy podłużne biszkopty (ja moje odrobinę skróciłam), poziomo na dnie - biszkopty okrągłe, plus w szczeliny pokruszone, tak by dno było całkiem przykryte!
  • tiramisu3 2. * jajka sparzamy. Żółtka z cukrem ucieramy nad parą, następnie dodajemy ser mascarpone i dalej mieszamy na gładką masę

    * śmietankę z cukrem miksujemy, gdy zgęstnieje dodajemy ser, białka i znów miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do masy (ja dodaję przez siteczko) - mieszamy

    * kawę z cukrem zalewamy wrzątkiem, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy wódkę, znów mieszamy

    * brzoskwinie kroimy wg uznania - u mnie plastry
  • tiramisu4 3. Na biszkopty delikatnie wlewamy kawę, te pionowe też odrobinę polewamy(1/2).
    Układamy warstwami:
    kawałki brzoskwiń
    masa z serkiem i żółtkami
    okrągłe biszkopty, również kruszymy by cała warstwa była zakryta!
    znów polewamy kawą
    masa ze śmietaną i serkiem
    kawałki brzoskwiń
    kakao i czekolada do posypania

Porady

* użyłam tortownicy o średnicy 20cm * zamiast wódki można dodać standardowo likier amaretto * biszkopty można moczyć w kawie i układać na tortownicy, ja zawsze robię jak w przepisie wyżej * warstwa z serkiem i żółtkami tężeje około dwóch dni, inaczej się rozlewa, dlatego jeśli ktoś chce szybciej spróbować, proponuję dodać żelatynę, lub zrobić deser w salaterkach a nie w tortownicy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować