Tęczowy uśmiech Eweliny

0 (0 ocen)

  • Średni

Wyjątkowe kolorowe i efektowne ciasto, które każdy może przygotować. Rewelacyjna propozycja na każdą okazję :)

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 9 sztuk
    - cukier waniliowy: 2 sztuki
    - cukier: 1.5 szklanki
    - olej: 250 mililitrów
    - mąka: 2 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - kisiel czerwony: 1 sztuka
    - kakao: 1 łyżka
    - suchy mak: 1 łyżka
    - gęsta śmietana: 2 szklanki
    - cukier puder: 1 szklanka
    - żelatyna rozpuszczona w pół szkl.gorącej wody: 3 łyżki
    - cytryna: 1 sztuka
    - mocna herbata: 1 szklanka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tęczowy uśmiech eweliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukry waniliowe, cukier, olej, 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i podzielić na 4 części.





  • 2. Do jednej porcji dodać żóltka i resztę mąki.
  • 3. Do drugiej porcji wsypać kisiel.
  • 4. Do trzeciej porcji dodać kakao.
  • 5. Do czwartej porcji dodać mak.
  • 6. Pierwsze ciasto wylać na blachę, a następnie łyżką nakładać "kupki" z pozostałych ciast.
  • 7. Ciasto piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Przestudzić.
  • 8. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i ostudzoną żelatyną.
  • 9. Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny (można dodać także ulubiony alkohol).
  • 10. Ciasto przekroić na dwie części. Nasączyć herbatą.
  • 11. Ciasto przełożyć masą śmietanową. (Masa bardzo szybko zastyga i można podgrzać ją w "gorącej kąpieli").

    Posmarowane śmietaną ciasto można posypać pokruszonymi herbatnikami (według uznania).
  • 12. Gotowe ciasto należy odstawić do lodówki. Im dłużej stoi, tym jest smaczniejsze :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować