Tęczowy uśmiech eweliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukry waniliowe, cukier, olej, 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać i podzielić na 4 części.
2.Do jednej porcji dodać żóltka i resztę mąki.
3.Do drugiej porcji wsypać kisiel.
4.Do trzeciej porcji dodać kakao.
5.Do czwartej porcji dodać mak.
6.Pierwsze ciasto wylać na blachę, a następnie łyżką nakładać "kupki" z pozostałych ciast.
7.Ciasto piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni. Przestudzić.
8.Śmietanę ubić z cukrem pudrem i ostudzoną żelatyną.
9.Herbatę wymieszać z sokiem z cytryny (można dodać także ulubiony alkohol).
10.Ciasto przekroić na dwie części. Nasączyć herbatą.
11.Ciasto przełożyć masą śmietanową. (Masa bardzo szybko zastyga i można podgrzać ją w "gorącej kąpieli").
Posmarowane śmietaną ciasto można posypać pokruszonymi herbatnikami (według uznania).
12.Gotowe ciasto należy odstawić do lodówki. Im dłużej stoi, tym jest smaczniejsze :)
Komentarze