Uśmiech teściowej

4.5 (169 ocen)

To ciast ma jeszcze inne nazwy, np; szarlotka z budyniem, czy też budyniowiec.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    3 szklanki mąki
    3 żółtka
    2 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    1-2 łyżki kwaśnej śmietany
    4 jabłka
    bułka tarta lub zblenderowane płatki kukurydziane

    Budyń:
    1 litr mleka
    3 opakowania budyniu śmietankowego
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery Budynie

Uśmiech teściowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i siekam z margaryną. Żółtka ucieram z cukrem i łyżką śmietany. Dodaję do ciasta maślanego i zagniatam, w razie konieczności dodaję jeszcze jedną łyżkę śmietany, dzielę na dwie części ( jedna nieco większa od drugiej). Większą część ciasta rozwałkowuję i przekładam na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Spód posypuję bułką tartą lub płatkami kukurydzianymi ( wolę płatki ). Jabłka obieram ze skórki, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne i kroję w ósemki. Ósemki jabłek układam na cieście, robiąc odstępy pomiędzy poszczególnymi cząstkami. Na mleku gotuję budyń z dodatkiem cukru i gorącym zalewam cząstki jabłek. Z pozostałego ciasta wycinam paski i układam na wierzchu tworząc kratkę. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220'C na ok. 20-25 min. Upieczone wyjmuję i posypuję cukrem waniliowym z dodatkiem cynamonu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować