TĘCZOWY TORT ZA JEDEN UŚMIECH

0 (0 ocen)

  • 10 min

Zrobiłam go na roczek swojego synka.:)

  • 10 min

Składniki:

  • BISZKOPT:

    szklanka mąki
    2/3 szklanki cukru
    5 jajek
    1/4 szklanki mleka
    szczypta barwnika różowego

    KREM:

    500 ml śmietany 30 lub 36 %
    2 śmietan-fixy
    łyżka cukru pudru
    szczypta żółtego barwnika

    ORAZ:

    szklanka mleka
    pestki dyni
    długie kolorowe ciągutki żelkowe (te są akurat ZOZOLE)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Desery

Tęczowy tort za jeden uśmiech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT: oddzielić żółtka od białek, białka ubić na najwyższych obrotach na sztywną pianę, Pozostałe składniki na biszkopt razem dokładnie wymieszać i dodać do piany i lekko ale dokładnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto, piec 35 minut w 180 stopniach, dobrze wystudzić, wystudzony placek przekroić na 3 części, każdą część dokładnie nasączyć mlekiem
  • 2. KREM: kremówkę ubić na najwyższych obrotach, włączyć najniższe obroty i dodać śmietan fixy, barwnik, miksować dalej do gęstości.
  • 3. Na pierwszy nasączony placek nałożyć część kremu, na to drugi placek, część kremu, trzeci placek, krem.
  • 4. Na koniec dobrze obłożyć kremem boki, poukładać dookoła kolorowe ciągutki a między nie - pestki dyni.
  • 5. Tak przygotowany tort schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować