spód:
300 g mąki
150 g cukru pudru
150 g miękkiego masła
2 jajka
szczypta soli
krem:
250 g serka mascarpone (może też być zwykły twaróg sernikowy)
2 jajka
3/4 szklanki cukru
czubata łyżka mąki ziemniaczanej
łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 ml śmietany kremówki
około 350 g śliwek
Tarta ze ślwikami i kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Umieść w dużej misce suche składniki, wkrój w kawałkach masło, dodaj jajka.
Zagnieć ciasto, tak aby było elastyczne.
Włóż do foliowego woreczka i schłódź przynajmniej przez godzinę (jeśli masz mało czasu, to najlepiej w zamrażarce).
Schłodzone ciasto rozwałkuj (możesz to zrobić pomiędzy dwoma kawałkami folii) i wylep przygotowaną formę do tarty (wysmarowaną tłuszczem i lekko wysypaną mąką).
Nadmiar ciasta odetnij - możesz go wykorzystać do ciasteczek, albo zamrozić i użyć w późniejszym terminie.
Nakłuj ciasto, przykryj folią aluminiową i posyp ziarnami fasoli lub grochu.
Podpiecz przez 15 minut w 200 stopniach i odstaw do przestudzenia.
2.krem:
Zmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę.
Dodaj serek i wymieszaj, dodaj mąkę ziemniaczaną i wanilię.
Ubij śmietanę kremówkę i dodaj ją do masy twarogowej - delikatnie wymieszaj.
Wyłóż krem na spód, na wierzchu ułóż przekrojone śliwki (skórką do dołu).
Piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach.
Komentarze