Babeczki czekoladowo-malinowe

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób

Obłędne babeczki czekoladowo-malinowe z kremem czekoladowym - więcej na wypiekibeaty.com.pl

  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • składniki na 12 babeczek (mi wyszło 13):
    125 g miękkiego masła
    100 g gorzkiej czekolady
    300 g dżemu malinowego
    150 g drobnego cukru
    2 jajka (roztrzepane)
    150 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    składniki kremu:
    200 g mlecznej czekolady
    250 ml śmietany kremówki
    czubata łyżka gorzkiego kakao (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babeczki czekoladowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W większym garnku rozpuść masło, dodaj do niego czekoladę i gdy zacznie mięknąć, zdejmij garnek z palnika i wymieszaj czekoladę razem z masłem. Dodaj dżem, cukier, sól i jajka. Wymieszaj dokładnie, dodaj mąkę i wymieszaj.
    Nałóż ciasto do przygotowanych papilotek (do około 2/3 wysokości). Piecz w 180 stopniach przez około 25 minut (do suchego patyczka). Upieczone babeczki przestudź.
    Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj podzieloną na kawałki czekoladę oraz kakao, dokładnie wymieszaj. Ostudź, a następnie umieść w lodówce do porządnego schłodzenia - na kilka godzin, a najlepiej przez noc. Gdy będzie już dobrze schłodzona, ubij ją mikserem na gęstą masę.
    Przełóż do rękawa cukierniczego i nałóż na babeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować