Tarta z truskawkami w czekoladzie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Na kakaowym miękkim cieście wyłożona jest warstwa budyniu zrobionego z żółtek i mlecznej czekolady. Wierzch wieńczą, ułożone jedna obok drugiej, truskawki zanurzone w gorzkiej czekoladzie i polane paskami białej czekolady.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    60 g masła
    70 g cukru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 jajko
    70 ml mleka
    110 g mąki pszennej
    2 czubate łyżki kakao

    Czekoladowy budyń:
    3 żółtka
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    1 czubata łyżka mąki pszennej
    1 lekko zaokrąglona mąki ziemniaczanej
    1 i 1/2 szklanka mleka

    Truskawki w czekoladzie:
    500 g truskawek
    1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady
    1/2 tabliczki (50 g) białej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z truskawkami w czekoladzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Do miski włożyć masło, dodać cukier, zmiksować. dodać proszek do pieczenia, jajko, mleko, mąkę pszenną i kakao, zmiksować na jednolite ciasto. Wlać do formy o średnicy 20 cm. Piec ok. 25- 28 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Ostudzić.

  • 2.
    Czekoladowy budyń:
    Do miski wbić żółtka, dodać cukier, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i 1/2 mleka, zmiksować. Do rondelka wlać 1 szklankę mleka, zagotować. Zestawić z palnika, wlać masę żółtkową, cały czas przy tym mieszając. wstawić ponownie na palnik, mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować przez około 1/2 minuty. Zestawić z palnika. Czekoladę połamać na kostki, wrzucić do gorącego budyniu, mieszać do ich rozpuszczenia. Gorący budyń wylać na kakaowe ciasto, równo rozprowadzić na całej powierzchni. Zostawić do ostudzenia.

  • 3. Truskawki w czekoladzie:
    Truskawki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Gorzką czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić na parze lub bardzo krótko (ok.30 s) w mikrofali. Truskawki maczać dookoła w gorącej czekoladzie (bez maczania ich wierzchu przy szypułkach), zaraz układać, jedną obok drugiej, na wierzchu ostudzonego budyniu. Białą czekoladę rozpuścić na parze lub krótko w mikrofali, łyżeczką polać wierzch truskawek. zostawić do zastudzenia czekolady w chłodnym miejscu.

Porady

Truskawki można zanurzać w też w mlecznej zamiast w gorzkiej czekoladzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń czekoladowy Czekolada Kakao Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować