Tarta z rabarbarem i bezą

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Poki sezon na rabarbar trwa polecam upiec taką tartę.Kwaskowy smak rabarbaru niweluje słodka beza.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dkg mąki pszennej,
    10 dkg masła
    6 łyżek cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    3 żółtka.

    Masa:
    30 dkg rabarbaru,
    1 budyn smietankowy bez cukru,
    6 łyżek cukru,
    300 ml mleka

    Beza:
    3 białka,
    3/4 szklanki cukru pudru,
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:Skladniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę,wkładamy do zamrazarki na 20 mniut.
  • 2. Rabarbar myjemy, obieramy ze skorki, zasypujemy cukrem.Odstawiamy na ok 10 minut.Odlewamy sok, ktory rabarbar puscil.
    Budyn gotujemy w podanej ilości mleka.Do ugotowanego, gorącego budyniu wrzucamy rabarbar,mieszamy.
  • ciasto z budyniem 3. Ciasto wyjmujemy z zamrazarki,wylepiamy forme na tarte (26 cm).Na ciasto wylewamy budyn z rabarbarem.
    Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok 25 minut w 160 stopniach.
  • upieczona tarta 4. Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier a na koniec mąkę ziemniaczaną.Bezę wykładamy na ciasto.Zapiekamy jeszcze ok 20 minut az beza się zrumieni.studzimy na kratce od piekarnika.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować