Tarta z rabarbarem i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:Skladniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę,wkładamy do zamrazarki na 20 mniut.
2.Rabarbar myjemy, obieramy ze skorki, zasypujemy cukrem.Odstawiamy na ok 10 minut.Odlewamy sok, ktory rabarbar puscil.
Budyn gotujemy w podanej ilości mleka.Do ugotowanego, gorącego budyniu wrzucamy rabarbar,mieszamy.
3.Ciasto wyjmujemy z zamrazarki,wylepiamy forme na tarte (26 cm).Na ciasto wylewamy budyn z rabarbarem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy ok 25 minut w 160 stopniach.
4.Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier a na koniec mąkę ziemniaczaną.Bezę wykładamy na ciasto.Zapiekamy jeszcze ok 20 minut az beza się zrumieni.studzimy na kratce od piekarnika.
Komentarze