Tarta z rabarbarem i kokosową bezą

0 (0 ocen)

Jedna z lepszych tart jakie jadłam. Słodkie ciasto i beza przełamana kwaśnym smakiem rabarbaru, pycha.

Składniki:



  • 200 g mąki krupczatki
    100 g mąki pszennej
    100 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    200 g masła lub margaryny
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
    sól szczypta
    500 g rabarbaru czerwonego
    4 łyżki cukru
    1 budyń śmietankowy
    300 ml mleka
    2 białka
    100 g cukru
    100 g kokosu

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z rabarbarem i kokosową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąki przesiać dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń w zmniejszonej ilości mleka. Do gorącego budyniu dodać pokrojony rabarbar. Jeśli jest dużo soku odlać. Formę do tarty o średnicy 28 cm wysmarować margaryną, wyłożyć ciastem, spód nakłuć widelcem i wylać gorący budyń z rabarbarem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i zapiekać 25 minut. Wyjąć i na górę wyłożyć bezę kokosową. Ponownie włożyć do piekarnika i zapiekać kolejne 25 minut. Beza kokosowa: białka ubić na sztywno, dodać cukier i miksować do rozpuszczenia się cukru. Wsypać kokos i wymieszać łyżką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować