Tarta z orzechami , karmelem i czekoladowym ganache

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Tarta słodka i chrupiąca, nadająca się na ten chłodny zimowy czas...

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na kruchy spód:

    160 g mąki pszennej
    30 g kakao
    60 g cukru pudru
    szczypta soli
    100 g masła, zimnego
    1 jajko


    Składniki na warstwę karmelową z orzechami laskowymi:

    30 dag orzechów laskowych
    18 dag cukru
    1 łyżka miodu (najlepiej wielokwiatowego)
    50 ml wody
    5 dag masła
    45 ml śmietany kremówki 30%


    Składniki na czekoladowe ganache:

    3/4 szklanki śmietany kremówki 30%
    17 dag gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z orzechami , karmelem i czekoladowym ganache - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruchy spód wyrobić (najlepiej w malakserze), zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

    Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę o średnicy 25 cm, wysmarowanej wcześniej masłem. Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, a następnie na papier wysypać specjalne kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może to być również fasola lub ryż). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie papier usunąć, piec kolejne 15 - 20 minut.


    Przygotowanie karmelu :

    Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni lub w piekarniku rozgrzanym do 170ºC, mieszając. Obrać ze skórki, pocierając je między dłońmi w suchej szmatce.

    W małym garnuszku z grubszym dnem umieścić cukier, miód i wodę. Zagotować, mieszając, do rozpuszczenia się składników. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy i gotować (nie mieszając ani razu!) do momentu uzyskania na nim temperatury 170ºC (około 15 minut). Kolor karmelu powinien być bursztynowo - złoty.

    Garnuszek zdjąć z palnika. Dodać masło i śmietanę kremówkę, wymieszać do rozpuszczenia. Wrócić na palnik i pogotować na małej mocy palnika, okoły minuty, mieszając. Ponownie zdjąć z palnika, dodać orzeszki, wymieszać. Masę przelać na kruchy spód, wstawić do lodówki do schłodzenia.

    Przygotowanie Czekoladowego Ganache:
    Do małego ganuszka wlać kremówkę, podgrzać i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać, do uzyskania gładkiego sosu czekoladowego.

    Ganache wylać na schłodzoną masę karmelową. Umieścić w lodówce, do stężenia.

    Przechowywać w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować