Tarta z czekoladowym ganache i bita śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód do ciasta:
1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto aż będzie jednolite
2. Zagniecione ciasto pozostawiamy w lodówce do schłodzenia przez około 20 min
3. Po wyjęciu z lodówki rozwałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty (25cm). Ciasto przykrywamy pergaminem i wsypujemy na papier twardy groch lub fasolę.
4. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min. Pod koniec pieczenia zdejmujemy papier aby ciasto równomiernie się zarumieniło.
Czekoladowy ganache:
1. Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzamy do wrzenia.
2. Czekoladę kruszymy i wsypujemy do miski
3. Zalewamy czekoladę gorącą śmietaną i dokładnie mieszamy, na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do zgęstnienia.
Tarta:
1. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia
2. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i odrobiną esencji waniliowej.
3. Ciasto smarujemy ganache a następnie wykładamy bita śmietaną
Komentarze