Tarta z czekoladowym ganache i bita śmietaną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest to prosty w wykonaniu i pyszny deser

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1. 1 1/2 szklanki mąki pszennej
    2. 3/4 szklanki cukru
    3. 125g margaryny
    4. łyżeczka proszku do pieczenia
    5. 3 żółtka
    6. 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany

    Czekoladowy ganache:
    1. 125 g gorzkiej czekolady
    2. 1/4 szklanki śmietany kremówki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z czekoladowym ganache i bita śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód do ciasta:
    1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto aż będzie jednolite
    2. Zagniecione ciasto pozostawiamy w lodówce do schłodzenia przez około 20 min
    3. Po wyjęciu z lodówki rozwałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm i wykładamy nim formę do tarty (25cm). Ciasto przykrywamy pergaminem i wsypujemy na papier twardy groch lub fasolę.
    4. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 min. Pod koniec pieczenia zdejmujemy papier aby ciasto równomiernie się zarumieniło.
    Czekoladowy ganache:
    1. Śmietanę podgrzewamy na małym ogniu, nie doprowadzamy do wrzenia.
    2. Czekoladę kruszymy i wsypujemy do miski
    3. Zalewamy czekoladę gorącą śmietaną i dokładnie mieszamy, na gładką masę. Odstawiamy na chwilę do zgęstnienia.

    Tarta:
    1. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia
    2. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i odrobiną esencji waniliowej.
    3. Ciasto smarujemy ganache a następnie wykładamy bita śmietaną

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować