TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI

4.47 (144 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Śliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto.Tarta z masą migdałową i śliwkami musi koniecznie zagościć na Waszych stołach.Naprawdę polecam!

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    250g mąki pszennej
    125g cukru pudru
    125g masła
    1 jajko
    2 łyżki mleka
    szczypta soli

    Składniki na masę migdałową:

    140g migdałów
    50g płatków migdałów
    aromat waniliowy
    125g masła
    120g cukru (ja dałam brązowy)
    2 jajka

    Składniki do śliwek:

    około 15 sztuk śliwek węgierek
    20g mąki ziemniaczanej
    skórka cytrynowa z 1 cytryny
Wystaw ocenę:

4.47 (144 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z masą migdałową i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasto 1. Przygotowałam składniki na ciasto.
  • składniki na masę 2. Przygotowałam składniki na masę migdałową.
  • 3. Zacznijmy od tarty.
    Przesiałam przez sitko mąkę.
  • 4. Dodałam do niej pokrojone na kawałki miękkie masło.
  • 5. Wsypałam cukier puder.

  • 6. Wbiłam jajko,wlałam mleko i dodałam szczyptę soli.
  • 7. Zagniotłam ciasto w kulę,owinęłam w folię i włożyłam
    na dwie godziny do lodówki.
  • tarta 8. Po wyjęciu posypałam blat mąką i rozwałkowałam ciasto
    o średnicy większej niż forma.
    Przed zapieczeniem ponakłuwałam spód widelcem.
  • cukier jajka 9. Nagrzałam piekarnik do 200 stopni i wstawiłam tartę na 10 minut.
    Pora na krem migdałowy.
    Do miksera wbiłam jajka i wsypałam brązowy cukier.
  • 10. Zmiksowałam na puszystą masę.
    Dodałam aromat waniliowy i
    miękkie, pokrojone na kawałki masło.
  • 11. Ponownie wszystko miksowałam.
  • mielone migdały 12. Zmieliłam migdały.
  • masa migdałowa 13. Wsypałam je do masy.
    Polałam masą migdałową upieczoną tartę.
  • 14. Śliwki wydrylowałam i przekroiłam na połowy.
  • śliwki 15. Posypałam je mąką ziemniaczaną i startą skórką cytrynową.
  • 16. Wymieszałam i ułożyłam na masie.
  • 17. Posypałam śliwki kawałkami ciasta,które pozostało mi z tarty.
  • tarta 18. Wierzch tarty posypałam płatkami migdałowymi.
  • tarta migdałowa 19. Wstawiłam do rozgrzanego piekarnika i piekłam 40 minut
    w temperaturze 180 stopni.
  • tarta 20. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować