Placek z masą migdałową

4.51 (144 ocen)

Pyszny , puszysty placek z płatkami migdałowymi i masą kajmakową

Składniki:

  • 6 jaj
    szkl. mąki
    szkl. cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia
    cukier waniliowy
    MASA MIGDAŁOWA:
    15dkg. cukru
    3łyżki mleka
    2łyżki płynnego miodu (prawdziwego)
    15dkg. masła
    30dkg.płatków migdałowych
    puszka mleka skondensowanego słodzonego albo gotowa masa
    BITA ŚMIETANA 1:
    1/2l.śmietany 30%
    cukier puder do smaku
    3łyżki żelatyny
    1/4 szkl. wody
    BITA ŚMIETANA 2:
    1/2 l. śmietany 30%
    cukier puder do smaku
    3 łyżki żelatyny 1/4 szkl.wody
    kakao do koloru
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Placek z masą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zrobić biszkopt.Po upieczeniu przekroić na 2 części . MASA MIGDAŁOWA: cukier , miód masło , mleko wymieszać , dodać płatki migdałowe i podsmażyć cały czas mieszając . Mleko gotować w puszcze około 2 godziny . Na jedną część biszkoptu rozsmarować ugotowane i wystudzone mleko , rozłożyć migdały . Śmietanę ubić dodać cukier puder i rozpuszczoną w 1/4 szkl. wrzątku żelatynę wyłożyć na migdały , przykryć drugą częścią biszkoptu . Drugą masę śmietanową zrobić tak samo jak pierwszą dodając kakao(ilość według uznania ). Masę kakaową położyć na biszkopt , posypać wiórkami czekoladowymi albo kakao .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować