Tarta gruszkowa z masą migdałową

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Aromatyczna tarta, popisowe ciasto Hani z Przyjaźni od Kuchni

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 250 gramów
    - cukier: 65 gramów
    - sól: 0.25 łyżeczki
    - masło (schłodzone): 150 gramów
    - jajo: 1 sztuka
    - śmietana 36%: 2 łyżki

    - cukier: 200 gramów
    - masło (miękkie): 180 gramów
    - zapach waniliowy: 1 sztuka
    - jajo: 3 sztuki
    - migdały (drobno zmielone): 2 szklanki
    - mąka: 2 łyżki
    - gruszka (obrane, pokrojone w plastry): 2 sztuki
    - miód: 2 łyżki
    - migdały (do posypania na ciasto): 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta gruszkowa z masą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suche składniki wsyp do miski. Dodaj masło. Nożem siekaj całość. Efekt musi być taki, że ciasto miało postać a la bułki tartej.
  • 2. Dodaj jajko, śmietana i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
    Ciasto rozgnieć na płaski placek, zawiń w folie i włóż do lodówki (od 30 min do 2h)
  • 3. w tym czasie, przygotuj masę: masło, cukier i zapach, utrzyj na gładką masę, dodawając po jednym jajku. Na koniec dosyp zmielone migdały. Całość wsadź do lodówki: około 30 minut.
  • 4. Ciasto wyjmij z lodówki. Placek połóż na folii spożywczej i przykryj także folii. Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 30 cm. Przełóż do formy do tart (28 cm) i odpowiednio ukształtuj (wytnij zbyt wystające skrawki).
  • 5. Na środek tarty, dodaj masę migdałową. Udekoruj ciasto kawałkami ciasta i posyp migdałami. Ciasto winne być wsadzone do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 35-40 min. Jak będzie gotowe polać miodem. Najlepsze jest ciepłe, ale wtedy masa może być rzadka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować