Tarta gruszkowa z masą migdałową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suche składniki wsyp do miski. Dodaj masło. Nożem siekaj całość. Efekt musi być taki, że ciasto miało postać a la bułki tartej.
2.Dodaj jajko, śmietana i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto rozgnieć na płaski placek, zawiń w folie i włóż do lodówki (od 30 min do 2h)
3.w tym czasie, przygotuj masę: masło, cukier i zapach, utrzyj na gładką masę, dodawając po jednym jajku. Na koniec dosyp zmielone migdały. Całość wsadź do lodówki: około 30 minut.
4.Ciasto wyjmij z lodówki. Placek połóż na folii spożywczej i przykryj także folii. Rozwałkuj ciasto na placek o średnicy 30 cm. Przełóż do formy do tart (28 cm) i odpowiednio ukształtuj (wytnij zbyt wystające skrawki).
5.Na środek tarty, dodaj masę migdałową. Udekoruj ciasto kawałkami ciasta i posyp migdałami. Ciasto winne być wsadzone do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na około 35-40 min. Jak będzie gotowe polać miodem. Najlepsze jest ciepłe, ale wtedy masa może być rzadka.
Komentarze