Tarta z masą kajmakową i bananami

4.5 (199 ocen)

Palce lizać :)

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    250 g mąki
    50 g cukru
    125 g masła
    1 łyżka wody
    kilka kropli aromatu waniliowego

    gotowa masa kajmakowa około 380 g
    3 banany
    350 ml śmietany kremówki 30%
    2 opak. Śmietan-Fixu
    małe opakowanie cukru waniliowego

    posypka czekoladowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z masą kajmakową i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagnieść i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Formę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wylepić ją ciastem. Ponakuwać widelcem i piec w temperaturze 160 st przez około 20 minut z funkcją termoobiegu. Odstawić do ostygnięcia.

    Ostudzone ciasto posmarować równomiernie gotową masą kajmakowa. Banany pokroić w plasterki o grubości 1 cm. Ułożyć na masie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno ze Śmietan- fixem i cukrem waniliowym. Wyłożyć na banany i rozsmarować. Po wierzchu posypać czekoladową posypką. Wstawić do lodówki.
    Dla osób nie lubiących bardzo słodkich deserów proponuję przed podaniem tarty położyć na wierzch plasterki kiwi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować