PYSZNA TARTA Z MASĄ KRÓWKOWĄ I BANANAMI

4.5 (158 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Z każdym kolejnym kawałkiem trudno powstrzymać się, żeby nie sięgnąć po następny!

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Spód tarty:
    200 g mąki pszennej
    100 gramów masła
    1 jajko
    1 łyżka cukru pudru

    Wierzch tarty:
    1 puszka masy krówkowej (kajmakowej)
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    3-4 banany
    sok z 1/2 cytryny
    250-300 g śmietany (30%)
    1 łyżka cukru pudru
    1 opakowanie śmietan-fix
    1 opakowanie płatków migdałowych (ok.60 g)
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Pyszna tarta z masą krówkową i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schłodzone masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy jajko, cukier puder oraz mąkę i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok.1 godzinę.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty (o średnicy ok. 27-29 cm), po czym nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 190-200°C (z czego przez ok.15 minut przykryte papierem do pieczenia, a kolejne 10 minut bez przykrycia).
  • 3. Ciasto studzimy, a w tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady. Masę krówkową przelewamy do miseczki, a następnie dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Gotową masą smarujemy spód tarty i wstawiamy na ok.20-30 minut do lodówki.
  • 4. W tym czasie obieramy banany, po czym kroimy je w plasterki o grubości ok. 1 cm i skrapiamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), a następnie układamy je na masie krówkowo-czekoladowej.
  • 5. Śmietanę miksujemy, dodając kolejno cukier puder i śmietan-fix, po czym wykładamy na wierzch tarty i posypujemy płatkami migdałowymi. Gotową tarte wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła.

Porady

Tarta powinna być dobrze schłodzona, dlatego najlepiej przechowywać ją w lodówce. Jest pyszna zaraz po przyrządzeniu, ale najlepsza, gdy pozostawi się ją w lodówce przynajmniej na kilka godzin.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Czekolada Masa krówkowa Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować