Pyszna tarta z masą krówkową i bananami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schłodzone masło kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy jajko, cukier puder oraz mąkę i szybko zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na ok.1 godzinę.
2.Ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę do tarty (o średnicy ok. 27-29 cm), po czym nakłuwamy widelcem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Ciasto pieczemy przez ok. 25 minut w temperaturze 190-200°C (z czego przez ok.15 minut przykryte papierem do pieczenia, a kolejne 10 minut bez przykrycia).
3.Ciasto studzimy, a w tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady. Masę krówkową przelewamy do miseczki, a następnie dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę i mieszamy. Gotową masą smarujemy spód tarty i wstawiamy na ok.20-30 minut do lodówki.
4.W tym czasie obieramy banany, po czym kroimy je w plasterki o grubości ok. 1 cm i skrapiamy sokiem z cytryny (aby nie ściemniały), a następnie układamy je na masie krówkowo-czekoladowej.
5.Śmietanę miksujemy, dodając kolejno cukier puder i śmietan-fix, po czym wykładamy na wierzch tarty i posypujemy płatkami migdałowymi. Gotową tarte wstawiamy do lodówki, aby dobrze się schłodziła.
Porady
Tarta powinna być dobrze schłodzona, dlatego najlepiej przechowywać ją w lodówce. Jest pyszna zaraz po przyrządzeniu, ale najlepsza, gdy pozostawi się ją w lodówce przynajmniej na kilka godzin.
Komentarze