Tarta z jabłkiem i figami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Łatwe ciasto do zrobienia. Cieniutki kruchy spód i bogate wnętrze. Jabłka z orzechami, migdałami, rodzynkami i figi.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    120 g masła
    jajko
    1/2 szklanki cukru
    1-2 łyżki śmietany 18%
    3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    2 jabłka
    3 figi
    łyżka rodzynek
    łyżka żurawiny
    łyżka płatków migdałowych
    łyżka posiekanych orzechów włoskich
    łyżka cukru
    łyżka cynamonu
    łyżka mąki ziemniaczanej

    cukier puder do oprószenia
    masło do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Desery

Tarta z jabłkiem i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki. Dodać rodzynki, żurawinę, płatki migdałowe, orzechy, cynamon, cukier i wymieszać. Dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać.
    Figi pokroić w cienkie plasterki.
    Mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesypać do miseczki. Dodać pokrojone w wiórki masło. Dodać cukier, jajko, śmietanę. Zagnieść ciasto. Schłodzić.
    Na stolnicy rozwałkować ciasto na okrągły placek. Przenieść na blaszkę wysmarowaną masłem. Centralnie nałożyć jabłka. Rozgarnąć tak, żeby brzeg 3-4 cm pozostał czysty.
    Na wierzchu ułożyć cienko pokrojone figi.
    Następnie brzegi ciasta zagiąć do środka.
    Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.
    Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować