Tarta z jabłkiem i figami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane jabłka pokroić w cienkie plasterki. Dodać rodzynki, żurawinę, płatki migdałowe, orzechy, cynamon, cukier i wymieszać. Dodać jeszcze mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszać.
Figi pokroić w cienkie plasterki.
Mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia przesypać do miseczki. Dodać pokrojone w wiórki masło. Dodać cukier, jajko, śmietanę. Zagnieść ciasto. Schłodzić.
Na stolnicy rozwałkować ciasto na okrągły placek. Przenieść na blaszkę wysmarowaną masłem. Centralnie nałożyć jabłka. Rozgarnąć tak, żeby brzeg 3-4 cm pozostał czysty.
Na wierzchu ułożyć cienko pokrojone figi.
Następnie brzegi ciasta zagiąć do środka.
Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut.
Jeszcze ciepłe ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego.
Komentarze