Tarta warzywno-szynkowa.

0 (0 ocen)

Tarta to doskonałe danie na obiad, kolację oraz na deser w wersji na słodko.

Składniki:

  • Ciasto :
    170 g mąki
    1 jajko
    ok.2/3 kostki masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Farsz:
    250 g pieczarek
    100 g sera feta
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    4-5 plasterków szynki
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    zioła świeże lub suszone wg. uznania (tymianek, bazylia)

    Sos:
    3 jajka
    150 ml. śmietany lub jogurtu naturalnego
    odrobina soli do smaku
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta warzywno-szynkowa. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajko wbijamy do miski i dodajemy do niego roztopione masło, mieszamy. Dodajemy sól, proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy, a następnie dodajemy mąkę. Zagniatamy kruche ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 60 min.
    Wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na kształt naczynia do tarty. Przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem i zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 170-180 stopni.
  • 2. Farsz: Cebulę drobno siekamy i razem z czosnkiem szklimy na patelni, dodajemy oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki, solimy, pieprzymy, dodajemy zioła do smaku i przesmażamy do czasu, aż woda
    z pieczarek nie wyparuje. Szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę.
  • 3. Sos: Jajka wbijamy do miski i ubijamy, dodajemy pozostałe składniki sosu
    i wszystko dokładnie mieszamy.
  • 4. Na podpieczoną tartę wykładamy podsmażone z cebulą i czosnkiem pieczarki, szynkę, paprykę, posypujemy pokruszonym serem feta
    i zalewamy sosem. Tartę zapiekamy ok. 30-40 min.w temperaturze 180 stopni. Wszystko musi być delikatnie złote.

Porady

Ser feta możemy zastąpić serem żółtym, wówczas ucieramy go na tartce i mieszamy z pozostałymi składnikami sosu. Wytrawną tarę możemy podać z zieloną sałatą polaną delikatnym ziołowym dresingiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować