Tarta warzywno - grzybowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Tarta warzywno-grzybowa powstała dlatego, że byłam na grzybach i udało się uzbierać małe co nieco.
Przyznaję, że mój mąż nie przepada za tartami itp., ale cóż grzyby były, warzywa w lodówce również i oto powstała ta pyszna tarta, która zniknęła w mig.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    mąka 250 g,
    masło 120 g,
    jajko 1 szt,
    sól 1 szczypta,
    oliwa 1 łyżka,
    woda 2 łyżki,

    Dodatkowo:
    Fasola 500 g,
    Na farsz:
    podgrzybki 400 g,
    pomidory 3 szt,
    brokuł 1/2 szt,
    kalafior 1/2 szt,
    por 5 cm,
    cebule 2 szt,
    ząbki czosnku 3 ząbki,
    jajka 2 szt,
    śmietana 18% 170 ml,
    bazylia 1 łyżeczka,
    tymianek 1/2 łyżeczki,
    sól morska 2 szczypty,
    czarny pieprz mielony 1 szczypta,
    oliwa 4 łyżki,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Jajko Przekąski

Tarta warzywno - grzybowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta warzywno -  grzybowa 1. Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło, szczyptę soli, posiekać nożem, zagniatać szybko ciasto dodając jajko i 2 łyżki wody.
    Z ciasta uformować kulę, owinąć folią spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki.
    Po tym czasie wyjąć, cienko rozwałkować, formę wysmarować delikatnie oliwą i wylepić ciastem.
    Podpiec w nagrzanym piekarniku około 15 minut.

    W między czasie przygotować farsz.
    Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
    Grzyby oczyścić, opłukać i osuszyć i pokroić.
    Na rozgrzanej oliwie (połowie) podsmażyć grzyby, dodać obraną pokrojoną cebulę oraz pokrojony czosnek, doprawić solą, chwilę poddusić i wyłożyć na miseczkę.
    Na pozostałej oliwie podsmażyć obrane, opłukane i osuszone różyczki brokuła, smażyć około 5-7 minut, dodać obgotowanego w osolonej wodzie i odsączonego kalafiora (również różyczki), dodać pokrojonego w półplasterki pora oraz przygotowane pomidory, wymieszać chwilę poddusić i zdjąć z ognia.
    Jajka rozbełtać wymieszać ze śmietaną i przyprawami.
    Na podpieczonym cieście rozłożyć warzywa i grzyby.
    Całość zalać przygotowanym jajkiem i piec w 180-200 stopni jeszcze około 25-30 minut.

    Podawać zaraz po upieczeniu, chociaż szczerze powiem że na zimno smakuje równie dobrze jak na ciepło.

Porady

Ciasto przed podpieczeniem przykryć folią aluminiową, wsypać około 500 g fasoli lub grochu, aby spód za bardzo nie urósł, po podpieczeniu fasolę usuwamy. Przyprawy dodajemy według uznania do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować