Najbardziej wykwintnym dodatkiem do truskawek jest szampan. Postanowiłam wykorzystać ten zestaw do zrobienia mojej autorskiej tarty. Wyszła przepyszna. Na makowym, kruchym spodzie, szampański krem zwieńczony górą truskawek.
30 min
Dla 10 osób
Składniki:
Ciasto:
150 g mąki
50 g cukru
100 g masła
1 żółtko
1 zaokrąglona łyżka suchego maku
Masa z szampanem:
4 żółtka
5 zaokrąglonych łyżek cukru
200 ml mleka
200 ml szampana lub białego wina
2 bardzo czubate łyżki maki pszennej
Tarta szampan z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Początkowo ciasto może wydawać się zbyt suche, ale po chwili zagniatania staje się ładne o jednolitej strukturze. Wylepić dno tortownicy o średnicy 20 cm, uformować ok. 2 cm boki. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdyby ciasto w trakcie pieczenia zaczęło się podnosić wystarczy przekuć go w kilku miejscach wykałaczką.
2.Żółtka ubić z cukrem. Dodać mąkę, zmiksować. Powoli dolewać szampan lub wino, cały czas miksując. Mleko zagotować w rondelku o grubym dnie. Zestawić z palnika, wlać masę żółtkową, cały czas mieszając. Wstawić na gaz, zagotować cały czas mieszając do zgęstnienia masy (około 1/2 minuty). Gorące wylać na upieczony i ostudzony spód tarty. Zostawić do ostygnięcia. Oziębić. Przybrać truskawkami.
Komentarze