Tarta jesienna

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Aromatyczna tarta z kruchym spodem i słodko-kwaśnym nadzienie. Czy potrzeba czegoś więcej w czasie jesiennych dni? :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ciasto:

    300g mąki
    100g masła
    3 łyżki cukru pudru
    1 jajko
    szczypta soli
    3 łyżki mleka/wody

    nadzienie:

    5 dużych jabłek
    2 łyżki masła
    2 łyżki cukru (w zależności od rodzaju jabłek)
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki imbiru
    1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/2 łyżeczki kardamonu
    1 wiśniowa galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta jesienna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce. Gotową masę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
  • 2. Jabłka myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, które posypujemy cukrem i smażymy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy wszystkie przyprawy i całość łączymy ze sobą. Tak przygotowane odstawiamy.
  • 3. Wyjmujemy ciasto z lodówki. 3/4 rozwałkowujmy i wylepiamy dno tarty, które wcześniej smarujemy masłem. Spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wykładamy jabłka, a z pozostałej części ciasta wykrawamy dowolne wzorki, którymi dekorujemy wierzch tarty. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut- wierzch musi się ładnie zarumienić.
  • 4. Upieczoną tartę lekko studzimy, a następnie za pomocą pędzelka nakładamy galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 2-3h do lodówki. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Przyprawy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować