Babka drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Przepis jest podstawowy, więc spokojnie można próbować innych dodatków. Polecam wykorzystać skórkę pomarańczową/ mieszankę przypraw korzennych lub skórkę otartą z cytryny- będzie pysznie :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:


  • 45g rodzynek
    40g żurawiny
    60ml wiśniówki
    600g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    150g pokrojonego, schłodzonego masła
    90 g drobnego cukru
    8g suszonych drożdży/10g świeżych drożdży
    185ml mleka
    2 jajka
    cukier puder do posypania wierzchu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wsyp rodzynki do małej miseczki i zalej alkoholem. Odstaw, by nasiąkły.
  • 2. Do dużej miski przesiej mąkę, sól. Dodaje pokrojone w kawałeczki masło i wcieraj palcami w mąkę, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy drożdże i cukier. Wlewamy mleko i wbijamy jajka. Całość energicznie zagniatamy. Wykładamy ciasto na blat i dalej wyrabiamy tworząc z niego kulę. Do miski wlewamy troszkę oleju, wrzucamy wyrobione ciasto i ruszamy miską tak, aby całe się natłuściło.
  • 3. Ciasto odstawiamy na około 1,5h lub do podwojenia objętości pod przykryciem.
  • 4. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, aby uszło z niego powietrze. Dodajemy mieszankę rodzynek z alkoholem i łączymy wszystko ze sobą. Być może będzie trzeba dodać troszkę mąki,a by uzyskać elastyczną masę.
  • 5. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy z niego wałek, aby włożyć do natłuszczonej wcześniej formy.
  • 6. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno być gotowe gdy włożony patyczek, a po wyjęciu będzie słuchy.
    Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować