Przepis jest podstawowy, więc spokojnie można próbować innych dodatków. Polecam wykorzystać skórkę pomarańczową/ mieszankę przypraw korzennych lub skórkę otartą z cytryny- będzie pysznie :)
Babka drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wsyp rodzynki do małej miseczki i zalej alkoholem. Odstaw, by nasiąkły.
2.Do dużej miski przesiej mąkę, sól. Dodaje pokrojone w kawałeczki masło i wcieraj palcami w mąkę, aż masa będzie przypominać bułkę tartą. Dodajemy drożdże i cukier. Wlewamy mleko i wbijamy jajka. Całość energicznie zagniatamy. Wykładamy ciasto na blat i dalej wyrabiamy tworząc z niego kulę. Do miski wlewamy troszkę oleju, wrzucamy wyrobione ciasto i ruszamy miską tak, aby całe się natłuściło.
3.Ciasto odstawiamy na około 1,5h lub do podwojenia objętości pod przykryciem.
4.Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto, aby uszło z niego powietrze. Dodajemy mieszankę rodzynek z alkoholem i łączymy wszystko ze sobą. Być może będzie trzeba dodać troszkę mąki,a by uzyskać elastyczną masę.
5.Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i formujemy z niego wałek, aby włożyć do natłuszczonej wcześniej formy.
6.Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Ciasto powinno być gotowe gdy włożony patyczek, a po wyjęciu będzie słuchy.
Podajemy oprószone cukrem pudrem.
Komentarze