TAJSKI KURCZAK Z WARZYWAMI I MAKARONEM RYŻOWYM

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kuchnia tajska to jedna z moich ulubionych ze względu na to, że jest zdrowa, a dania są proste i szybkie w przygotowaniu. Dania zawierają dużo warzyw i są kolorowe. Podawane z ryżem lub makaronem. Makaronów, które używa się w kuchni tajskiej jest wiele. Każdy jest smaczny.

Składniki:

  • filety z piersi kurczaka 2 szt.
    warzywa mrożone lub świeże 250 g. ( np. brokuł, kalafior, marchew, papryka )
    pieczarki 4-5 szt.
    mała cebula 1 szt.
    sos sojowy ciemny 2 łyżki
    pieprz do smaku
    bulion warzywny 1 szkl.
    makaron ryżowy 1 op.
    natka pietruszki lub kolendra do posypania
    olej ryżowy 2 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Sosy

Tajski kurczak z warzywami i makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Zalać sosem sojowym. Wymieszać i odstawić na 30 minut.
    Warzywa odmrozić. Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w cienkie plasterki. Patelnie ( najlepiej woka ) rozgrzać. Wlać olej ryżowy i wrzucić wszystkie warzywa razem z pieczarkami. Podsmażyć na dużym ogniu. Następnie dodać kurczaka. Gdy lekko zarumieni się wlać bulion. Gdy lekko odparuje ( nie całkowicie, musi powstać sosik ), doprawić pieprzem i wyłączyć gaz.
    Makaron przygotować według wskazówek na opakowaniu. Gotowe danie posypać posiekaną natką lub kolendra przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Mrożenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować