Kurczak teriyaki z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek i imbir kroimy w drobną kosteczkę , następnie mieszamy z sosem teriyaki. Kurczaka kroimy w paseczki i łączymy z wcześniej przygotowaną marynatą , paski kurczaka nakłuwamy na drewniane floki i grillujemy na rozgrzanym grillu bądź tak jak ja- na patelni grillowej . Następnie znowu kroimy czosnek i imbir w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos teryiaki i sok pomarańczowy, gotujemy około 5 minut.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotującego się sosu. Odczekujemy 2 minuty i odstawiamy garnek z ognia. Bierzemy makaron ryżowy i smażymy go na rozgrzanym oleju do temperatury ok. 190 C przez kilka sekund . Na koniec wyjmujemy makaron na talerz dodajemy do niego wcześniej przyrządzonego grillowanego kurczaka i sos w osobnym naczyniu. Dekorujemy nasz talerz według uznania świeżą kolendrą .
Komentarze