Kurczak teriyaki z makaronem ryżowym

4.5 (171 ocen)

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Danie wyjątkowe przez innowacyjne połączenie makaronu z kurczakiem :) Danie poznane na szkoleniu AEP.

  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • - piersi z kurczaka: 150 gramów
    - Świeży czosnek: 12 gramów
    - świeży imbir: 12 gramów
    - sos teriyaki: 60 mililitrów
    - sok pomarańczowy: 130 mililitrów
    - mąka ziemniaczana: 5 gramów
    - miód: 15 gramów
    - olej sezamowy: 5 mililitrów
    - makaron ryżowy: 0.5 opakowania
    - olej: 300 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak teriyaki z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek i imbir kroimy w drobną kosteczkę , następnie mieszamy z sosem teriyaki. Kurczaka kroimy w paseczki i łączymy z wcześniej przygotowaną marynatą , paski kurczaka nakłuwamy na drewniane floki i grillujemy na rozgrzanym grillu bądź tak jak ja- na patelni grillowej . Następnie znowu kroimy czosnek i imbir w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy sos teryiaki i sok pomarańczowy, gotujemy około 5 minut.
    Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotującego się sosu. Odczekujemy 2 minuty i odstawiamy garnek z ognia. Bierzemy makaron ryżowy i smażymy go na rozgrzanym oleju do temperatury ok. 190 C przez kilka sekund . Na koniec wyjmujemy makaron na talerz dodajemy do niego wcześniej przyrządzonego grillowanego kurczaka i sos w osobnym naczyniu. Dekorujemy nasz talerz według uznania świeżą kolendrą .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Tajska Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować