Kacze udka w marynacie pomarańczowej na ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do miski, wsypać majeranek, kucharka, pieprze, przyprawę w płynie, włożyć do marynaty umyte kacze udka i dobrze je natrzeć - schować do lodówki na całą noc
2.do szybkowara wsypać obrane ziemniaki pokrojone na grube plastry - kacze udka zrumienić na oleju na patelni i ułożyć na ziemniakach
3.wlać tłuszczyk z patelni, wodę i zamknąć szybkowar - po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień na mały i gotować z 30 minut
4.szybkowar otworzyć najlepiej po 30 minutach /w tym czasie sam spuści ciśnienie/, kacze udka i ziemniaki nabiorą jeszcze smaku
5.udka wyjąc na półmisek, ziemniaki wyjmować cedzakiem aby nadmiar tłuszczu został w szybkowarze - surówkę podać jaką się lubi, ja zrobiłam czerwoną kapustę z goździkami na słodko-kwaśno
Komentarze