kacze udka w marynacie pomarańczowej na ziemniakach

0 (0 ocen)

kaczka z szybkowara jest krucha, soczysta, mięciutka a ziemniaki smacznie przeszły aromatem marynaty..............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • kacze udka 4 większe,
    sok z pomarańczy 1 szklanka,
    majeranek 1 łyżka,
    kucharek 2 łyżeczki,
    pieprz czarny mielony 1 łyżeczka,
    pieprz ziołowy 1 łyżeczka,
    przyprawa w płynie 1 łyżka,
    olej rzepakowy 10 łyżek,
    woda 1 szklanka,
    ziemniaki 12 większe,
    surówka - jaką lubisz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kacze udka w marynacie pomarańczowej na ziemniakach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. wycisnąć sok z pomarańczy i wlać do miski, wsypać majeranek, kucharka, pieprze, przyprawę w płynie, włożyć do marynaty umyte kacze udka i dobrze je natrzeć - schować do lodówki na całą noc
  • etap 2. do szybkowara wsypać obrane ziemniaki pokrojone na grube plastry - kacze udka zrumienić na oleju na patelni i ułożyć na ziemniakach
  • etap 3. wlać tłuszczyk z patelni, wodę i zamknąć szybkowar - po zasyczeniu pary zmniejszyć ogień na mały i gotować z 30 minut
  • etap 4. szybkowar otworzyć najlepiej po 30 minutach /w tym czasie sam spuści ciśnienie/, kacze udka i ziemniaki nabiorą jeszcze smaku
  • etap 5. udka wyjąc na półmisek, ziemniaki wyjmować cedzakiem aby nadmiar tłuszczu został w szybkowarze - surówkę podać jaką się lubi, ja zrobiłam czerwoną kapustę z goździkami na słodko-kwaśno
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować