Udka w marynacie pomarańczowej

4.5 (140 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszna propozycja na mięso w marynacie z soku z pomarańczy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 3 udka z kurczaka
    Marynata:
    2 duże pomarańcze
    1/2 łyżki posiekanej papryczki chili (lub 1/4 łyżeczki sproszkowanej chili)
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1/2 łyżeczki 5 smaków chińskich
    1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    sól (według uznania)
    świeżo mielony czarny pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Udka w marynacie pomarańczowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.Z soku i skórki pomarańczy, chili, oliwy oraz przypraw sporządzamy marynatę.
  • 2. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę i wyciskamy sok (razem z miąższem). Drugą pomarańczę kroimy w plastry.
  • 3. Marynatą nacieramy mięso i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (lub na noc). Tak przygotowanego kurczaka, obkładamy plastrami pomarańczy, wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie polewamy kurczaka resztą marynaty. Zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy mięso jeszcze przez około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować