SZYBKI JABŁECZNIK

4.77 (184 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Ten jabłecznik jest tak łatwy w przygotowaniu , że nawet niedoświadczona pani domu bez trudności poradzi sobie z jego upieczeniem. Nie trzeba ciasta schładzać w lodówce i rozgotowywać jabłek. Jest smaczny.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    4 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny
    3 jajka
    2 łyżki gęstej śmietany
    proszek do pieczenia (na 0,5kg mąki)
    cukier waniliowy

    Składniki na masę:
    1,5 - 2kg jabłek
    cynamon
Wystaw ocenę:

4.77 (184 ocen)

Szybki jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • SZYBKI JABŁECZNIK 1. Składniki na ciasto razem zagnieść. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce
    o
    grubych oczkach , dodać sproszkowany cynamon , wymieszać. Ciasto
    podzielić na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i wyłożyć
    dużą , prostokątną blaszkę (24 X 40 cm} wysmarowaną tłuszczem i
    posypaną bułką tartą. Na ciasto rozsmarować jabłka , przykryć
    drugim
    rozwałkowanym plackiem. Piec w temp.180 - 200 st na złoty kolor ok. 50 minut.. Upieczony
    jeszcze ciepły jabłecznik posypać cukrem pudrem , ale najlepiej smakuje z
    bitą śmietaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować