Szybka tarta z warzywami

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybka tarta z ciasta francuskiego z ulubionymi warzywami. Pięknie wyglada na stole. Lekka, smaczna i łatwa do zrobienia.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    do posmarowania:
    creme fraiche albo gęsta śmietana ( schmand), dowolny serek

    Warzywa:
    pomidor, ogórek, szparagi, groszek, sałata, rzodkiewka, jarmuż
    inne propozycje:
    feta, kozi ser, kulki mozzarelli, gotowane jajko
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szybka tarta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gotowe ciasto francuskie lekko rozwałkować, żeby po rozwinięciu z rulona nie było pęknięć. Wałek i ciasto można lekko podsypać pszenną mąką. Brzeżki ciasta odciąć i położyć na tartę, tak żeby powstał rancik. Na środek położyć kawalek papieru do pieczenia i obciążyć ciasto suchym grochem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec w temperaturze 180 stopni około 15 minut. Następnie zdjąć obciążenie i wstawić tartę do piekarnika na jeszcze 5 minut .
  • 2. Upieczoną na złoto tartę wyjąć z piekarnika i ochłodzić. W tym czasie przygotować warzywa. Zielone szparagi lekko zblanszować. Resztę warzyw pokroić. Tartę posmarować dowolnym serkiem, gestą śmietaną lub creme fraiche. Obłożyć warzywami i natychmiast podawać.

Porady

Tartę smarujemy serkiem bezpośrednio przed zjedzeniem. Inaczej warzywa i serek puszczają sok i będzie bardzo miękka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować