Tarta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto na tartę wykładamy do przygotowanej wcześniej formy. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku ok. 10 min w temp. ok. 190 stopni.
2.Przygotowujemy warzywa. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Brokuła blanszujemy. Paprykę kroimy w kostkę lub niewielkie paseczki. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę. Szpinak wcześniej rozmrażamy.
3.Na patelni, na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulkę. Gdy ta się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie szpinak. Chwilę podsmażamy. Wszystko wykładamy na podpieczony spód do tarty.
4.Na patelni podsmażamy delikatnie paprykę (aż lekko zmięknie). Wykładamy na spód od tarty.
5.Następnie wykładamy pozostałe warzywa - plastry pomidora i różyczki brokuła przekrojone na połowę oraz oliwki pokrojone na plasterki.
6.Przygotowujemy sos. Jajka mieszamy z mlekiem. Dodajemy przyprawy do smaku (sół, pieprz i gałkę muszkatołową). Dodajemy też starkowany żółty ser (ilość wg uznania). Tak przygotowanym sosem zalewamy warzywa.
Pieczemy tartę do momentu, aż sos się zetnie.
Porady
Można zrezygnować z żółtego sera lub zastąpić go tarkowaną mozzarellą. Na tartę można położyć dowolne warzywa (wg preferencji smakowych)
Komentarze