Szwajcarski cebularz

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 15 min

Mój mąż przepada za tym daniem.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 2 dag drożdży
    Łyżeczka cukru
    35 dag mąki
    3 żółte cebule
    3 jajka
    4 czerwone cebule
    35 dag boczku
    250 ml śmietany 18-proc.
    Pęczek szczypiorku
    4 łyżki oleju
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki

Szwajcarski cebularz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę dokładnie mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżkami oleju i szklanką ciepłej wody. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do ciasta. Miksujemy. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy kilka minut na reszcie oleju. Wsypujemy cebulę i smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy.
  • 3. Przygotowujemy sos: jajka mieszamy ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy.
  • 4. Ciasto podsypujemy mąką i zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy. Wkładamy do wyłożonej pergaminem blachy (33x25 cm). Przykrywamy cebulowym farszem i polewamy sosem. Pieczemy 30 minut w 200 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować