Szwajcarski cebularz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę dokładnie mieszamy z 1/2 łyżeczki soli, 3 łyżkami oleju i szklanką ciepłej wody. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy do ciasta. Miksujemy. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
2.Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Boczek kroimy w kostkę. Podsmażamy kilka minut na reszcie oleju. Wsypujemy cebulę i smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy.
3.Przygotowujemy sos: jajka mieszamy ze śmietaną i posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy.
4.Ciasto podsypujemy mąką i zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy. Wkładamy do wyłożonej pergaminem blachy (33x25 cm). Przykrywamy cebulowym farszem i polewamy sosem. Pieczemy 30 minut w 200 °C.
Komentarze