Szparagi muszą być podane w prosty, acz wykwintny sposób, taki już maja urok. Tym razem postawiłam na wzbogaconą wersję jajka sadzonego. Smakuje wspaniale!
Składniki:
na 4 porcje
pęczek świeżych białych szparagów
2 łyżki cukru
sok z 1 cytryny
4 jajka
olej do smażenia
sól, pieprz,
mielona papryka słodka
krem:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
300 - 350 ml mleka
sok z 1 cytryny
sól, biały pieprz
Szparagi z beszamelem i jajkiem sadzonym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak,
by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody
włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając ich główek
(wtedy mogą się rozgotować), do miękkości - tak, by widelec łatwo dało się w nie wbić. Po ugotowaniu szparagi odcedziłam i zostawiłam w cieple, by nie przestygły.
2.W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos:
rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko,
ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając.
Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał.
3.Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem.
4.Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu, ułożyłąm szparagi i jajko.
Wszystko oprószyłam mieloną papryką i świeżo zmielonym pieprzem.
Komentarze