SZPARAGI Z BESZAMELEM I JAJKIEM SADZONYM.

0 (0 ocen)

Szparagi muszą być podane w prosty, acz wykwintny sposób, taki już maja urok. Tym razem postawiłam na wzbogaconą wersję jajka sadzonego. Smakuje wspaniale!

Składniki:

  • na 4 porcje

    pęczek świeżych białych szparagów
    2 łyżki cukru
    sok z 1 cytryny

    4 jajka
    olej do smażenia
    sól, pieprz,
    mielona papryka słodka

    krem:
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    300 - 350 ml mleka
    sok z 1 cytryny
    sól, biały pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szparagi z beszamelem i jajkiem sadzonym. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak,
    by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody
    włożyłam związane ze sobą szparagi i gotowałam 10-15 minut, nie zanurzając ich główek
    (wtedy mogą się rozgotować), do miękkości - tak, by widelec łatwo dało się w nie wbić. Po ugotowaniu szparagi odcedziłam i zostawiłam w cieple, by nie przestygły.
  • 2. W czasie gotowania szparagów przygotowałam sos:
    rozpuściłam masło, dodałam mąkę i przygotowałam zasmażkę. Następnie wlałam mleko,
    ciągle mieszając, aby pozbyć się grudek. Dodałam sok z cytryny, wciąż mieszając.
    Doprawiłam i zagotowałam ciągle mieszając, aby sos zgęstniał.
  • 3. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem.
  • 4. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu, ułożyłąm szparagi i jajko.
    Wszystko oprószyłam mieloną papryką i świeżo zmielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować