Szparagi smażone na maśle z jajkiem sadzonym i grzankami (na śniadanie)

4.49 (195 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Szparagi są smaczne w każdej wersji choć w większości przepisów występują w wersji obiadowej. Ja polecam je również na śniadanie:). Dziś w towarzystwie jajek i grzanek.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ok. 10 zielonych szparagów
    2 jajka
    1 łyżka masła
    3 liście karbowanej sałaty
    2 kromki chleba tostowego
    2 łyżki posiekanego szczypioru
    1 mały pomidor
    sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
    2 łyżki sosu czosnkowego (domowy lub kupny)
Wystaw ocenę:

4.49 (195 ocen)

Zobacz również:

Jajko Śniadanie

Szparagi smażone na maśle z jajkiem sadzonym i grzankami (na śniadanie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Smażymy posolone szparagi przez 5-7 minut (do momentu aż zrobią się wiotkie). Ściągamy je z patelni, wbijamy na nią jajka, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy do momentu aż się zetną. Z chleba tostowego robimy grzanki - na grillu elektrycznym lub w tosterze.
  • 2. Na talerzu układamy liście sałaty. Polewamy je sosem czosnkowym. Na to wykładamy szparagi a na szparagi jajka sadzone. Posypujemy szczypiorkiem. Obok układamy grzanki i pokrojonego w plastry pomidora.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować