Szparagi są smaczne w każdej wersji choć w większości przepisów występują w wersji obiadowej. Ja polecam je również na śniadanie:). Dziś w towarzystwie jajek i grzanek.
30 min
Dla 1 osoby
Składniki:
ok. 10 zielonych szparagów
2 jajka
1 łyżka masła
3 liście karbowanej sałaty
2 kromki chleba tostowego
2 łyżki posiekanego szczypioru
1 mały pomidor
sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
2 łyżki sosu czosnkowego (domowy lub kupny)
Szparagi smażone na maśle z jajkiem sadzonym i grzankami (na śniadanie) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szparagi myjemy, odłamujemy twarde końcówki. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło. Smażymy posolone szparagi przez 5-7 minut (do momentu aż zrobią się wiotkie). Ściągamy je z patelni, wbijamy na nią jajka, posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim. Smażymy do momentu aż się zetną. Z chleba tostowego robimy grzanki - na grillu elektrycznym lub w tosterze.
2.Na talerzu układamy liście sałaty. Polewamy je sosem czosnkowym. Na to wykładamy szparagi a na szparagi jajka sadzone. Posypujemy szczypiorkiem. Obok układamy grzanki i pokrojonego w plastry pomidora.
Komentarze