Szczi zupa rosyjska

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Na początku zaintrygowała mnie nazwa, później zaczęłam buszować w necie w poszukiwaniu przepisu na nią, znalazłam sporo, ale w końcu zrobiłam swoją, trochę uproszczoną jak na nasze czasy wersję.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 600 g mięsa wołowego pokrojonego w dość drobną kostkę (dopuszczlne jest również mięso wp.)
    4 średnie ziemniaki +1 większa marchewka + 1 pietruszka + kawałek selera + kilka kule ziela ang. + 2 liście laurowe
    600 g kiszonej kapusty + 3 łyżki masła + 2 cebule + 3 ząbki czosnku
    150 g przecieru pomidorowego
    spora garść posiekanej natki pietruszki, trochę koperku
    gęsta kwaśna śmietana - po łyżce na talerz
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Szczi zupa rosyjska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2513bf4 1. Przygotować 2 płaskie średnie garnki, do jednego wrzucić pokrojone mięso, zalać dwoma litrami zimnej wody i postawić do gotowania, w czasie kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć ogień i sukcesywnie odszumowywać wywar aby był klarowny.

    Dodać włoszczyznę, liście laurowe, ziela angielskie, posolić i gotować na małym ogniu aż mięso bedzie prawie miękkie. Teraz wyjąć jarzyny i wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i pogotawać jeszcze z 20 minut.
  • image-1wx1ahy 2. W tym czasie kiedy mięso gotuje się z warzywami, w drugim garnku rozpuścić masło i na gorące wrzucić posiekaną cebulę, później pokrojoną kapustę kiszoną, lekko przysmażyć, dodać przeciśnięty czosnek i dusić całość aż do miękkości kapusty podlewając cały czas wywarem z pierwszego garnka.
    Kapusta nie powinna być twarda ale też nie papkowata, czas duszenia jej to mniej więcej ok. 40 minut, pod koniec dodać przecier pomidorowy...
  • image-0r8s7xq 3. ...przyprawić solą i pieprzem, ew cukrem, wymieszać i połączyć z zawartością garnka sąsiedniego, dodać pokrojoną marchewkę.
    Jeszcze chwilę razem pogotować.

    Na talerzu posypać zieleniną i dodać łyżkę śmietany.

Porady

Na koniec powiem tak, nie należy spodziewać się smaku naszego polskiego kapuśniaku czy też kwaśnicy, bo ta zupa smakuje inaczej, wg mnie jest łagodniejsza .....ale najlepiej samemu spróbować :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Mięso Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować