Rosyjska zupa szczi

0 (0 ocen)

Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Aromatyczne i sycące.

Składniki:

  • 30 dkg kapusty kiszonej
    20 dkg boczku wędzonego
    (4 grube plastry)
    3 łyżki przecieru pomidorowego
    3-4 suszone grzybki
    1 marchewka
    1 cebula
    1 liść laurowy
    2 ziela angielskie
    pieprz, sól
    1 kostka rosołowa
    4-5 ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapusta kiszona

Rosyjska zupa szczi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w grube plastry, zalać wodą, dodać suszone grzybki, liść laurowy, ziele angielskie i kostkę rosołowa i zagotować. Dodać pokrojona kapustę kiszoną i gotować do miękkości kapusty.
  • 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulkę i marchewkę i podsmażyć 5-10 minut. Dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2 minuty.
  • 3. Boczek wyjąć z zupy i pokroić w kostkę, a do kapusty dodać przecier z warzywami. Zagotować, doprawić pieprzem i solą.
  • Rosyjska zupa szczi 4. Ziemniaki ugotować osobno, nałożyć po porcji na talerz. Zalać zupą, posypać boczkiem i zieloną pietruszką.
    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Boczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować