Szarlotka z polewą śmietankową

4.5 (176 ocen)

  • Średni

Pyszna! Najlepiej smakuje gdy jest jeszcze ciepła z ulubionymi lodami.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 3.5 szklanki
    - margaryna: 1 opakowanie
    - cukier: 2 łyżki
    - cukier waniliowy: 1 opakowanie
    - jajka: 2 sztuki
    - gęsta śmietana: 1 łyżka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    MASA::
    - jabłka: 1.5 kilograma
    - cukier, cynamon: 2 łyżki
    MASA śMIETANKOWA:
    - jajka: 2 sztuki
    - śmietana 18%: 0.5 szklanki
    - cukier: 3 łyżki
    DODATKOWO::
    - powidła śliwkowo-orzechowe (domowa nutella): 3 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła Powidła śliwkowe

Szarlotka z polewą śmietankową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na pół godziny.
  • 2. Masa: jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Uprażyć w rondlu z dodatkiem cukru i cynamonu (ile kto lubi).
    Polewa: wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
  • 3. 2/3 ciasta wylepić spód i boki posmarowanej tłuszczem blaszki (u mnie forma o średnicy 30 cm). Ciasto ponakłuwać widelcem, posmarować powidłami i wyłożyć jabłka. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyciąć paseczki. Na jabłkach ułożyć z nich kratkę. Ciasto wstawić na 25-30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po tym czasie polać polewą śmietankową i piec jeszcze 25-30 minut.
  • 4. Jesli nie mamy domowej nutelli śliwkowej można ciasto posmarować zwykłymi powidłami z dodatkiem mielonych orzechów lub nutellą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Jabłka Mąka Margaryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować