Ciasto cappuccino z polewą czekoladowo-śmietankową

  • wyświetlono: 1300 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Biszkopt przełożony kremem czekoladowo-orzechowym, kremem cappuccino i śmietanką cytrynową, zwieńczony polewą śmietankowo- czekoladową smakuje wyśmienicie. Polecam.

zielony liść
  • 120min

Składniki

Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Pianka cappuccino:
2 i 1/2 szklanki mleka
6 łyżek kawy cappuccino
4 Śnieżki
4 łyżeczki żelatyny

Pianka cytrynowa:
1/2 L śmietanki 30%
1 galaretka cytrynowa

Polewa czekoladowo-śmietankowa:
200 ml śmietanki 30%
1 tabliczka czekolady mlecznej
2 łyżeczki żelatyny

Ponadto:
mały słoik kremu czekoladowo-orzechowego

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto cappuccino z polewą czekoladowo-śmietankową

  • 1. Biszkopt: białka ubić z cukrem i ze szczyptą soli, dodać żółtka. Do ubitej masy jajecznej wsypać powoli mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Delikatnie wymieszać i wylać na blaszkę wyłożoną pergaminem o wym. 21x33 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po ostudzeniu biszkopt przepołowić.
  • 2. Jeden blat biszkoptu posmarować kremem czekoladowo-orzechowym.
  • 3. Pianka cappuccino: mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę cappuccino i ostudzić. Dodać Śnieżki i ubić. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, po czym podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą wlać do pianki. Wyłożyć na ciasto. Przykryć drugim blatem biszkoptu.
  • 4. Śmietankę ubić.Galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody i tężejącą połączyć z ubitą śmietanką. Wyłożyć na biszkopt. Po chwili w śmietance zrobić zagłębienia.
  • 5. Polewa: śmietankę podgrzać razem z czekoladą, mieszać do rozpuszczenia. Żelatynę namoczyć w 1/4 szklance wody, podgrzać i wlać do mleka z czekoladą. Tężejącą polewę wylać na ciasto wypełniając zagłębienia. Ciasto schłodzić.

Porady

Krem czekoladowo-orzechowy można włożyć wraz ze słoikiem do ciepłej wody dla lepszej smarowności.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciebiszkoptcappuccinociasto kawowekrem czekoladowo-orzechowypianka cytrynowapianka cappuccinopolewa śmietankowo-czekoladowaprzekładaniec cappuccino

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Dodane przez: joanna1974

Ciasto czekoladowe z kremem śmietankowym

Puszyste ciasto czekoladowe mega...

Ciasto czekoladowe z polewa krówkowo-czekoladową

Dodane przez: Justine_Mazur

Ciasto czekoladowe z polewą krówkowo-czekoladową

Błyskawiczne ciasto czekoladowe,...

Jogurtowo - śmietankowe ciasto na gofrach z polewą wiśniową

Dodane przez: ankad21

Jogurtowo - śmietankowe ciasto na gofrach...

Bardzo szybkie w przygotowaniu,...

Ciasto jabłkowo serowe z polewą czekoladową

Dodane przez: 2milutka

Ciasto jabłkowo-serowe z polewą czekoladową

Duża porcja dobrego ciasta. Kruche...

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

Dodane przez: emisia27

Ciasto marchewkowe z polewą czekoladową

Bardzo zdrowe ciasto 2 w 1, łączy...

Kostka czekoladowa z cappucino

Dodane przez: 2milutka

Kostka czekoladowa z cappuccino

Wspaniałe połączenie czekoladowo-kawowego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE