Szarlotka z polewą Cini Minis

4.5 (177 ocen)

Szarlotka sama w sobie to pyszne ciasto. Jeśli wzbogacimy ją dodatkowo o polewę z płatków Cini Minis nabierze nowego, pysznego smaku. Polewa jest chrupiąca, miodowo- cynamonowa- PYSZNA!!!

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Ciasto:
    • 0,5 kg mąki,
    • 1kostka margaryny mlecznej,
    • 100 gram cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • 1 jajko,
    • 1 łyżka serka mascarpone,
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

    Dodatkowo:
    • ok 1,5 kg jabłek,
    • 1 cukier waniliowy,
    • cynamon do smaku,
    • ok 1-2 łyżki kaszy manna do posypania ciasta
    Polewa CINI MINIS:
    • 12 dag masła,
    • 3 łyżki miodu,
    • szczypta cynamonu,
    • 3 łyżki mleka w proszku,
    • około 4 szklanki płatków Cini Minis.
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z polewą cini minis - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Jedną część wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Ciasto delikatnie posypujemy kaszą manna (wchłonie ona nadmiar soku),
  • wyłożone jabłka 2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotowe delikatnie odciskamy z soku i wykładamy na przygotowane ciasto. Wierzch jabłek posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
  • nakłuwanie 3. Na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Wierzch nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Ciasto wstawiamy na około 50 minut do rozgrzanego piekarnika. Szarlotkę pieczemy w 180°C.
  • wyłożenie polewy! 4. Gotową wyjmujemy i studzimy. Na dokładnie wystudzone ciasto wykładamy polewę Cini Minis. Pozostawiamy do zastygnięcia.
  • rozpuszczanie składników polewy 5. POLEWA: Do garnka przekładamy masło oraz miód. Składniki rozpuszczamy i dodajemy do nich cynamon. Do połączonych dodajemy mleko w proszku. Dokładnie mieszamy by powstała jednolita masa, bez grudek (Można pomóc sobie mikserem).
    Do gotowej polewy wsypujemy płatki Cini Minis. Całość mieszamy delikatnie i wykładamy na przestudzaną szarlotkę. Odstawiamy do zastygnięcia polewy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować