Szarlotka z kruszonką

4.49 (149 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dla mnie najlepsza szarlotka! Po raz pierwszy jadłam ją będąc w liceum... czyli dawno! Moja siostra dostała przepis od swojej koleżanki, więc u nas w rodzinie jest to szarlotka Zoji. Zarówno wtedy, jak i teraz smakuje wyśmienicie ij est najczęściej pieczonym ciastem.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche
    • 3 szklanki (250ml) mąki pszennej
    • 250 g masła
    • 5 żółtek
    • 2 cukry waniliowe
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Jabłka
    • 1 kg jabłek
    • sok z 1/2 cytryny
    Jeśli jabłka są kwaśne to dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
    Beza
    • 5 białek
    • 1 szklanka cukru
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche
    • Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać cukier i proszek do pieczenia.
    • Na tarce o grubych oczkach zetrzeć masło do mąki.
    • Ucierać mąkę z masłem między dłońmi jak kruszonkę.
    • W środku zrobić dołek, wlać żółtka i wymieszać wskazującym palcem.
    • Szybko zagnieść ciasto, przełożyć na talerzyk, przykryć papierkiem po maśle i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
    Ciasto bardzo trudno się zagniata i należy je tylko lekko połączyć, ale dzięki temu jest pyszne po upieczeniu.
  • 2. Jabłka
    • Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
    • Polać sokiem z cytryny i przemieszać.
    • Piekarnik nagrzać do 180 st.C.
    • 2/3 ciasta kruchego wyjąć z lodówki, resztę zawinąć w papier i włożyć do zamrażarki, aby lepiej się ścierało na tarce.
    • Ciasto pokroić na cienkie plastry i ułożyć je na dnie blaszki ( u mnie 24x34 cm), wyłożonej wyłożonej papierem do pieczenia. Plastry uciskać palcami, aby połączyły się ze sobą. Ciasto nakłuć widelcem.
    • Wstawić do piekarnika na 10 minut.
  • 3. Piana
    • W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną.
    • Jabłka mocno odcisnąć od soku i wyłożyć je na podpieczony spód.
    • Pianę z białek położyć na jabłkach, wyrównać powierzchnię.
    • Resztę ciasta wyjąć z zamrażalnika i zetrzeć bezpośrednio na pianę z białek.
    • Zmniejszyć temperaturę do 170 st.C i wstawić ciasto do piekarnika na 30 minut.
    • Po upieczeniu i przestygnięciu posypać cukrem pudrem.

Porady

Szarlotka ta wychodzi również z jabłkami ze słoika.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować