Szarlotka z kremem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Ostatnie ciasto upiec oddzielnie również do osiągnięcia złotego koloru.
2.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
3.Krem orzechowy: Orzechy i płatki zalać gorącym, przegotowanym mlekiem. Margarynę utrzeć z cukrem i przestudzonymi orzechami. Masą posmarować ciasto z jabłkami, nałożyć ostatnie ciasto, a wierzch polać polewą.
Komentarze