Szarlotka z konfiturą różaną

5 (196 ocen)

  • 20 min

Tradycyjna szarlotka z cudownym różanym aromatem, który nadaje całemu ciastu zupełnie nowego smaku. Podczas pieczenia zapach konfitury unosi się po całym domu.

  • 20 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag zimnego masła
    1 jajko
    180g naturalnego jogurtu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 słoik konfitury różanej – najlepiej domowej roboty

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cukier do smaku
Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej konfiturę oraz masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
  • 2. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować