Tradycyjna szarlotka z cudownym różanym aromatem, który nadaje całemu ciastu zupełnie nowego smaku. Podczas pieczenia zapach konfitury unosi się po całym domu.
20 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto półkruche:
50 dag mąki
15 dag cukru pudru
20 dag zimnego masła
1 jajko
180g naturalnego jogurtu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik konfitury różanej – najlepiej domowej roboty
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
Cukier do smaku
Szarlotka z konfiturą różaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Rozsmarować na niej konfiturę oraz masę jabłkową, przykryć drugą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
2.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku
Komentarze