SZARLOTKA Z BITĄ ŚMIETANĄ

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

PRZEPIS POCHODZI Z KSIĄŻKI "JAK OCZAROWAĆ MĘŻCZYZNĘ , CZYLI PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA"

  • 2 godz.

Składniki:

  • CIASTO:
    3 jajka
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do piecz.
    tłuszcz do wysmarowania formy
    MASA JABŁKOWA:
    1-1,5 kg jabłek
    3/4 szklanki cukru
    cukier waniliowy
    1 galaretka jasna ( ja dałam cytrynową)
    1 łyżeczka cynamonu
    MASA ŚMIETANOWA :
    1,5 szklanki schłodzonej śmietanki 30-36 %
    1 opakowanie zagęstnika do śmietany
    cukier waniliowy
    3 łyżki cukru pudru.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier. Potem dodawać po jednym żółtku wciąż ubijając. Wsypać mąkę z proszkiem i ostrożnie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec ok. 45 min. w temp. 180 stopni.
    Po upieczeniu wyjąć biszkopt i wystudzić.
  • 2. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dusić na małym ogniu 10-15 minut, podlewając w razie potrzeby wodą ( owoce nie powinny się całkiem rozgotować). Wsypać cukier, cukier waniliowy, galaretkę i cynamon. Wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, wierzch wyrównać nożem . Wystudzić.
  • 3. Śmietanę ubić na sztywno z zagęstnikiem, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać jeszcze przez chwilę. Śmietanę wyłożyć na masę jabłkową.
    Wierzch można posypać kakao.
    SMACZNEGO :)

Porady

PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z bitą śmietaną i lodami

To może cię zainteresować