Szarlotka z bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić na sztywną pianę, wsypać cukier. Potem dodawać po jednym żółtku wciąż ubijając. Wsypać mąkę z proszkiem i ostrożnie połączyć składniki. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem tortownicy. Piec ok. 45 min. w temp. 180 stopni.
Po upieczeniu wyjąć biszkopt i wystudzić.
2.Jabłka obrać, pokroić w kostkę i dusić na małym ogniu 10-15 minut, podlewając w razie potrzeby wodą ( owoce nie powinny się całkiem rozgotować). Wsypać cukier, cukier waniliowy, galaretkę i cynamon. Wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, wierzch wyrównać nożem . Wystudzić.
3.Śmietanę ubić na sztywno z zagęstnikiem, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać jeszcze przez chwilę. Śmietanę wyłożyć na masę jabłkową.
Wierzch można posypać kakao.
SMACZNEGO :)
Komentarze