Szarlotka z bitą śmietaną i lodami

4.5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób

Łatwa i szybka szarlotka z lodami. Polecam jeszcze na ciepło:)

  • 1 godz. 5 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki pszennej
    25 dag margaryny
    3 żółtka
    10 dag cukru pudru
    2-3 łyżki śmietany
    3 łyżeczki proszku do pieczenia

    Jabłka:
    ok 2 kg jabłek najlepiej szara reneta
    ok 4-5 łyżek cukru ( w zależności od słodkości jabłek)
    2 łyżki wody
    pół łyżeczki cynamonu

    Dodatkowo:
    lody ( waniliowe)
    bita śmietana
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Szarlotka z bitą śmietaną i lodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Można odstawić na około pół godziny do lodówki.
  • 2. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na małe kawałku lub zetrzeć na tarce. Dusić z cukrem i cynamonem aż się rozpadną. Odstawić do ostygnięcia.
  • Szarlotka z bitą śmietaną i lodami 3. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować. Jedną częścią wylepić dno blaszki i po nakłuwać widelcem, nałożyć masę jabłeczną i przykryć drugą częścią ciasta, także nakłuwać widelcem. Piec w temp 180 st przez ok 45-50 minut.
    Podawać na ciepło oprószone cukrem pudrem z lodami i bitą śmietaną.

Porady

Do jabłek można dodać rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować