Szarlotka po duńsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem 4 łyżek mąki i szczypty cukru. Odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Resztę mąki zmieszać ze cukrem i szczyptą soli. Na środku zrobić dołek, wbić jajko, dodać posiekaną margarynę i wlać wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1/2 godz. Następnie ponownie wyrobić i ciastem wylepić dno formy o wym. 33x23cm.
2.Śmietankę lekko podgrzać, dodać cukier waniliowy. Jajka ubić z cukrem, dodać śmietanę oraz szczyptę cynamonu. Masę rozsmarować na cieście. Jabłka obrać i oczyścić, pokroić w plastry. Ułożyć na masie śmietanowej. Piec ok. 50 min w temp. 180st. Podawać oprószone cukrem pudrem.
Komentarze