Szarlotka orzechowa bezglutenowa

0 (0 ocen)

Ta szarlotka powstała z potrzeby chwili, kiedy bardzo chciało mi się zjeść coś słodkiego, ale przy okazji zdrowego i bezglutenowego. Akurat miałam ugotowany ryż, ricottę ze zbliżającym się terminem ważności i marmoladkę jabłkową od mamy. Wyszło pysznie, zdrowo i bardzo szarlotkowo.

Składniki:

  • • 2 szklanki ryżu ugotowanego
    • 1/3 szklanki oliwy
    • 200 g ricotty
    • 150 g mielonych orzechów
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 słoiczek marmoladki jabłkowej
    • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Ciasto

Szarlotka orzechowa bezglutenowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Ryż ugotowany zmiksować z oliwą i cukrem, po czym wymieszać z ricottą.
    • Dodać mielone orzechy i mąkę ziemniaczaną.
    • Blaszkę o wymiarach 25x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
    • Połowę ciasta wyłożyć na spód.
    • Marmoladkę jabłkową wymieszać z wiórkami kokosowymi i wyłożyć na ciasto.
    • Na wierzch dać drugą część ciasta.
    • Piec w temp. 180 st.C przez 40 minut.
    • Można posypać przed podaniem cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować