Szarlotka na kruchym cieście z budyniem

4.5 (171 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Jesień już za oknem, a z jesiennymi owocami najbardziej kojarzą mi się jabłka. Szarlotki zwłaszcza te z budyniem to jedno z ulubionych ciast w moim domu.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki:na blachę 20x30

    800 g mąki u mnie tortowa
    2 jajka
    3 łyżki śmietany
    1 kostka masła
    1/2 szkl cukru

    4 duże kwaśne jabłka
    cynamon
    cukier waniliowy'
    2 budynie waniliowe
    1/2 szkl cukru
    750 ml. mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka na kruchym cieście z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...dzielimy na dwie części: jedną część zamrażamy, drugą rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze. Nakłuwamy widelcem i chwilę podpiekamy
  • 2. Jabłka obieramy kroimy w ósemki i układamy na podpieczonym spodzie.Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
  • 3. 700 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a w pozostałej reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Następnie gotowym budyniem polewamy nasze ciasto.
  • 4. Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wierzch ciasta.

    Pieczemy 45 min w tem 180 st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować