Jesień już za oknem, a z jesiennymi owocami najbardziej kojarzą mi się jabłka. Szarlotki zwłaszcza te z budyniem to jedno z ulubionych ciast w moim domu.
1 godz. 20 min
Składniki:
Składniki:na blachę 20x30
800 g mąki u mnie tortowa
2 jajka
3 łyżki śmietany
1 kostka masła
1/2 szkl cukru
Szarlotka na kruchym cieście z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki na ciasto mieszamy razem i wyrabiamy ciasto...dzielimy na dwie części: jedną część zamrażamy, drugą rozwałkowujemy i rozkładamy na blasze. Nakłuwamy widelcem i chwilę podpiekamy
2.Jabłka obieramy kroimy w ósemki i układamy na podpieczonym spodzie.Posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
3.700 ml mleka zagotowujemy wraz z cukrem, a w pozostałej reszcie mieszamy budynie i wlewamy do gotującego się mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Następnie gotowym budyniem polewamy nasze ciasto.
4.Zamrożone ciasto ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy wierzch ciasta.
Komentarze