Długo zachowująca świeżość i wilgotność szarlotka, za sprawą dodatku do ciasta białego sera. Zapach cynamonu w jabłkach roznosi sie po całym domu podczas pieczenia. Polecam:)
30 min
Składniki:
Blaszka o wymiarach 22x35cm
Ciasto:
2 jajka
1 ¼ szklanki cukru pudru
200g margaryny
250g białego sera w kostce
300g mąki
3 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek najlepiej szarej renety
Cukier do smaku
Cynamon do smaku
Szarlotka na cieście krucho - serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną, dodać ser rozgnieciony w dłoniach oraz pozostałe składniki, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Rozwałkować. Większą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą mniejszą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
2.Masa jabłkowa:Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem, posłodzić. Zostawić na czas przygotowania ciasta, aby puściły sok. Nadmiar płynu wylać.
Komentarze