Szarlotka na cieście krucho - serowym

4.99 (200 ocen)

  • 30 min

Długo zachowująca świeżość i wilgotność szarlotka, za sprawą dodatku do ciasta białego sera. Zapach cynamonu w jabłkach roznosi sie po całym domu podczas pieczenia. Polecam:)

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 22x35cm
    Ciasto:
    2 jajka
    1 ¼ szklanki cukru pudru
    200g margaryny
    250g białego sera w kostce
    300g mąki
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    3 łyżki śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej szarej renety
    Cukier do smaku
    Cynamon do smaku
Wystaw ocenę:

4.99 (200 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka na cieście krucho - serowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną, dodać ser rozgnieciony w dłoniach oraz pozostałe składniki, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Rozwałkować. Większą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, przykryć drugą mniejszą częścią ciasta. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować.
  • 2. Masa jabłkowa:Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cynamonem, posłodzić. Zostawić na czas przygotowania ciasta, aby puściły sok. Nadmiar płynu wylać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować